4xT Myofasciale therapie

Myofasciale therapie is gericht op de behandeling van klachten van het houdings- en bewegingsapparaat. Doelstelling is het verbeteren van de gewrichtsfuncties door verbetering van de (myo)fasciale beweeglijkheid.

4 x T Methode is een totaal concept waarbij de fascie-structuren (alle ondersteunende weefsels) bijzondere aandacht krijgen bij het behandelen van de klachten.

Nieuwe anatomische inzichten – nieuwe behandeltechnieken

Ons lichaam bestaat uit bindweefsel. Structuren die met elkaar verbonden zijn en de voorwaarde moeten creëren om probleemloos te bewegen en te functioneren. Beperkingen in de beweeglijkheid van deze bindweefselstructuren veroorzaken, op den duur, problemen in het functioneren van ons bewegingsapparaat.

Myofasciale therapie is gericht op de behandeling van klachten van het houdings- en bewegingsapparaat. Tijdens de intake wordt eerst een analyse van de bewegingspatronen van de diverse gewrichten gemaakt. Daarnaast vind er een onderzoek van de betrokken (myo)fasciale structuren en beoordeling van de onderlinge samenhang plaats.

Doelstelling is het verbeteren van de gewrichtsfuncties door verbetering van de (myo)fasciale beweeglijkheid.

De 4xT myofasciale therapie werkt met manuele sturings- en releasetechnieken van de bindweefselstructuren gevolgd door specifieke oefeningen.

Deze therapie is toepasbaar bij zowel acute als chronische klachten: o.a.

 • sportblessures
 • rugklachten
 • nekklachten
 • schouderklachten
 • gewrichtsklachten bij ouderen
 • dysfuncties en pijn na operaties
 • voetklachten.

Het is geen wondermiddel, maar een goede aanvulling op bestaande therapeutische behandelvormen. De visie is vernieuwend en verhelderend. Het heeft de kijk op het menselijk lichaam maar ook (fysio) therapie veranderd! Deze behandelvorm is gebaseerd op vernieuwde anatomische inzichten.

De oude anatomie

De huidige medische inzichten zijn gebaseerd op de traditionele anatomie die 400 jaar oud is. Deze was vooral gericht op het onderscheiden van de verschillende structuren zoals spieren, botten, kapsel, banden, zenuwen, bloedvaten etc. waardoor we alles als losse onderdelen zijn gaan bekijken .

De nieuwe anatomie De nieuwe anatomie gebaseerd op de inzichten van o.a. Gil Hedly en Thomas Myers, kijkt veel meer naar de onderlinge verbindingen en samenhang en hun functioneren als geheel. Alle structuren in ons lijf zijn met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar.

De verbinding tussen de eerder beschreven structuren noemt men ondersteunende weefsels (fascie). Fascie structuren zijn dynamische (bewegende) structuren, m.n. op die structuren is de 4 x T methode gebaseerd. De “Anatomy Trains” van Thomas Myer geven een inzichtelijk beeld over de fascie structuren.

4 x T Methode is een totaal concept waarbij de fascie-structuren (alle ondersteunende weefsels) bijzondere aandacht krijgen bij het behandelen van de klachten.

De 4 onderdelen bestaan uit Testen, Triggeren en releasen, Tapen en Trainen:

Testen

Via sneltesten wordt de gewichtsfunctie geanalyseerd en het probleem verduidelijkt.

Triggeren

Door technieken die aangrijpen op de steunweefsels en zachte manipulaties worden gewrichten ingestuurd.

Tapen

Om de ondersteunende structuren en spieren te stimuleren in de gezonde richting.

Trainen

Wanneer het gewricht pijnvrij is wordt het nieuwe patroon ingeslepen door specifieke bewegingen.

4x T Myofasciale Therapie bij orthopedische revalidatie
Sneller resultaat in minder behandelingen bij de meeste gewrichtsklachten zoals:

 • Nekklachten
 • schouderklachten
 • tennisarm
 • hielspoor
 • rugklachten
 • knieklachten
 • achillespees klachten
© 2015 - Fysiovision